Gepard

12. května 2008 v 18:40 | Tirit a Toxe |  Články

Gepard

(Acinonyx Jubatus)

A - Cheetah
N - Gepard

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovité

Zeměpisné rozšíření: Afrika, Asie
vyhledávání: Afrika
Biotop: travnaté a křovinaté stepi
vyhledávání: travnaté území
Potrava: gazely a jiní menší a střední kopytníci
vyhledávání: živá kořist
Rozměry: délka těla 120-150 cm, délka ocasu 60-80 cm, výška v kohoutku 60-80 cm, hmotnost 28-65 kg
Rozmnožování: Samice rodí po 90-95 dnech březosti 1-5 mláďat, která kojí 6 měsíců. Mláďata mají na hlavě a krku bělavou hřívu.
Věk: asi 15 let
Zajímavosti: Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem se za svou kořistí neplíží, ale loví ji během - na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 110 km/hod. K běhu je dobře přizpůsobený - jednak tvarem těla a neobyčejně pružnou páteří, jednak v dospělosti nemá zatažitelné drápy. Samci gepardů žijí samotářsky, o mláďata se stará jen samice.
Kde ho najdete: v nové expozici vedle pavilonu šelem žije pár Danny a Dolly, ostatní zvířata jsou v zázemí

Fotogalerie
http://home.pages.at/fred/tierbilder/gepard.jpghttp://www.hug-witschi.ch/images/gepard.jpghttp://www.coolwallpapers.org/wallpapers/1/154/thumb/200_Gepard-009.jpghttp://www.das-tierlexikon.de/data/media/13/gepard.jpghttp://home.datacomm.ch/brisli/t9/gepard%201.jpghttp://www.aligisassu.it/Images/2/250px-geparde_2.jpghttp://www.afrikaman.de/tza/pic2/tza_203.jpg
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama